Maajoukkuevalmennus

SRL:n maajoukkuevalmennus on suunnattu ratsukoille, joiden tavoite ja tulosennuste jo annettujen kilpailunäyttöjen perusteella on kansainvälisen menestyksen saavuttaminen omassa ikäryhmässä lähimmän kahden vuoden aikana.

Olympialajien maajoukkuetoimintaa johtavat maajoukkuekapteenit Mikko Mäentausta (esteratsastus), Tanja Takkula (kouluratsastus) ja Mette Samuli (kenttäratsastus).

Varsinaisen A-maajoukkueen lisäksi osassa lajeista ja ikäryhmistä toimii myös A-kehitysrengas, johon kuuluvien ratsukoiden oletetaan kehittyvän maajoukkuetason tehtäviin lähimmän parin vuoden aikana.

Kaikkiin valmennusrenkaisiin osallistumisen ensisijaisena kriteerinä on sitoutuminen tavoitteelliseen valmentautumiseen. Valmennusryhmiin valittujen tulee sitoutua osallistumaan kaikkiin valmennustapahtumiin, jotta valmennusta voidaan toteuttaa päämäärätietoisesti.

Valmennusrenkaisiin hakevilla urheilijoilla tulee olla vähintään aluekilpailulupa sekä vuosimaksu maksettuna hevosilla/poneilla.


Hakuohje maajoukkuevalmennukseen (järjestetään pääsääntöisesti Ypäjällä)

Kaikkien valmennukseen haluavien (myös jo maajoukkueessa olevat!) tulee täyttää hakulomake huolellisesti. Olympialajeissa (este, koulu ja kenttä) järjestetään avoimet katsastustilaisuudet ja hakulomakkeita ei täytetä näiden lajien osalta. Muiden lajien osalta maajoukkueeseen haku tapahtuu lomakkeilla. Valmennuksiin haku tästä.

 

A- ja A-kehitysmaajoukkuevalmennukseen haluavien tulee kaikkien osallistua maajoukkueen valintaleirille/katsastukseen (ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin). Valintaleiri/katsastus (joissakin lajeissa kuivaleiri ilman hevosia) pitää sisällään haastatteluja, kuntotestit sekä mahdolliset katsastukset ratsukoille. Maajoukkueen valintaleirille/katsastukseen ovat oikeutettuja suoraan osallistumaan A-renkaan vaatimukset (ks. kuvausteksti alla) täyttävät ratsastajat. Muutoin ratsukko osallistuu alueellisiin katsastuksiin. Maajoukkuevalmentajilla on oikeus tehdä valintoja myös muilla perusteilla suoraan maajoukkueen valintaleirille, mikäli kokevat sen tarpeelliseksi.

Alueellisissa katsastuksissa aluevalmentajat arvioivat ratsukon tason, kilpailutason sekä tavoitteellisuuden ja voivat esittää ratsukoita maajoukkueen valintaleirille. Lopullisen valinnan tekevät kuitenkin maajoukkuevalmentajat. Valintaleirille osallistumisoikeuden omaaville lähetetään erillinen kutsu valintaleirille osallistumiseen.

Maajoukkueen valintaleirin perusteella maajoukkuevalmentajat valitsevat maajoukkuevalmennettavat.

Kaikkien valmennusleirien ajankohdat ja ilmoittautumiset löytyvät KIPA:sta. Tee ilmoittautumisesi aina ajoissa valmennusleirille!
 

Valmennusryhmiin nimeämisen tasoedellytykset

A-rengas
– Tavoitteellinen valmentautumisohjelma kohti huippu-urheilijan uraa
– Arvokilpailuihin vaadittava tulosvaatimus voimassa ko. kauden EM kilpailuun (FEI:n joukkueohjelma / ikäryhmä).
– Arvokilpailuihin vaadittava tulosvaatimus taso saavutettu vähintään kaksi (2) kertaa kansallisen tason kilpailuissa edellisenä tai kuluvana vuonna arvokilpailun joukkueohjelmaa vastaavassa luokassa
– Tähän voidaan nostaa ratsukoita tulosten perusteella kauden aikana ja myös pudottaa pois, jos toiminta ei tähtää A-renkaan tavoitteisiin

A-kehitysrengas
– Sitoutuminen tavoitteelliseen valmentautumiseen
– Edellytys täyttää A-renkaan tulostaso vaatimus kuluvana tai seuraavana vuonna
– Kansallisia kilpailutuloksia arvokilpailutason luokista
– Poikkeuksellisen vahvat taidolliset näytöt ja kilpailukokemusta arvokilpailutason luokista tai sitä yhtä tasoa alemmista luokista. MJ-valmentaja vastaa päätöksestä.
– Tähän voidaan nostaa ratsukoita tulosten ja taitotason kehittymisen sekä sitoutumisen mukaan kauden aikana ja myös pudottaa pois, jos toiminta ei tähtää kehitysrenkaan tavoitteisiin.
 

Lajit ja valmentajat kaudella 2023-2024

 • Esteratsastus: U25, nuoret ja juniorit Sanna Backlund / lapset ja ponit Kari Nevala
 • Kouluratsastus: nuoret ja juniorit Marko Björs / lapset ja ponit Kikko Kalliokoski / seniorivalmennnus ja U25 Janne Bergh
 • Kenttäratsastus: kaikki ikäryhmät Sanna Siltakorpi ja Tuija Rosenqvist
 • Pararatsastus: kaikki ryhmät Janne Bergh
 • Askellajiratsastus:
 • Lännenratsastus:
 • Matkaratsastus: kaikki ikäryhmät Nina ja Nea Mickelsson
 • Valjakkoajo: A-rengas Axel Olin, B-rengas Ben Simonsén
 • Vikellys: Emma Pakkanen
   

Valitut maajoukkuevalmennusrenkaat kaudelle 2023-2024