Palkintojen ennakkovero

Rahapalkintojen verotus

Rahapalkinnot ovat veronalaista tuloa ja tulosta peritään ennakkovero. Ennakkoveroa varten tarvitaan Työkorvauksen tai Urheilijan palkkion verokortti, jonka voi tehdä OmaVerossa. Mikäli veroprosenttia ja työkorvauksen / urheilijan verokorttia ei ladata Kipaan, Kipa perii rahapalkinnoista 60 prosentin ennakkoveron.

Jälki-ilmoittautuneena muistathan lisätä palkinnon saajan tiedot ilmoittautumislomakkeeseesi. Saat sähköpostiisi tiedon lisäämistä varten. Jälki-ilmoittautuminen lisätään usein Equipessa, jolloin palkinnon saajan tietoja ei ole käytettävissä eikä Kipa nouda tietoja profiilistasi. Avaa kilpailukutsu ja sieltä Osallistujat. Hae oma rivisi ja muokkaa vihreästä napista ilmoittautumistasi. Lisää palkinnonsaajan tiedot. Täytä tiedot heti kilpailun jälkeen, jotta kilpailunjärjestäjä voi maksaa palkinnot. Jälki-ilmoittautumisessa veroprosentti on aina 60. Jälki-ilmoittautuminen ei nouda omasta profiilista verokortin tietoja.

 

Työkorvauksen verokortin tai Urheilijan palkkion verokortin hankkiminen ja lataaminen Kipaan

Ohje: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/verokortti/nain-tilaat-verokortin-omaverossa/nain-tilaat-verokortin-omaverosta--elake-omaishoidon-tuki-tyokorvaus-palkka-omasta-yrityksesta/ 
tilanteen valitsemisessa Saan työkorvausta – en kuulu tai kuulun arvonlisäverovelvollisten rekisteriin tai Urheilijan palkkiot. Ohje löytyy myös Kipan Apua-sivun eniten kysytyistä kysymyksistä > KIPA kilpailijalle > Näin tilaat verokortin OmaVerosta rahapalkintoja varten. Kuvallinen Ohje vaihe vaiheelta. Iltatee-webinaarin materiaali.

Saatuasi Työkorvauksen verokortin / Urheilijan verokortin, lataa se Kipaan kilpailijan omassa profiilissa välilehdellä Yhteystiedot. Mikäli työkorvauksen verokorttia / Urheilijan verokorttia ei ole aikaisemmin ladattu, paina Lisää henkilö. Täytä tiedot, myös veroprosentti, ja liitä lomakkeen lopussa verokortti. Muista uusia verokortti vuosittain.

Työkorvauksen tai urheilijan verokortti tulee ladata Kipaan viimeistään 5 vrk ennen kilpailun alkua. SRL tarkistaa verokortin normaalin työajan puitteissa. Mikäli työkorvauksenverokortti puuttuu, on veroprosentti 60. Mikäli urheilija on ladannut väärän verokortin, kuten esim. palkansaajan verokortin, se hylätään ja veroprosentti on 60, kunnes oikea verokortti on ladattuna urheilijan profiiliin. Kilpailun jälkeen ladattua verokortin prosenttia ei oteta huomioon takautuvasti.

 

Valmennusrahasto

Vaihtoehtoisesti voit ohjata rahapalkinnon Olympiakomitean Valmennusrahastoon, johon voi liittyä yksilöurheilija, joka on Suomessa verovelvollinen sekä vähintään 800 euron vuotuiset urheilutulot. Vuosimaksu oli viime vuonna 55 euroa. Lisää tietoa Valmennusrahastosta sivulta https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/urheilijat/valmennusrahasto/
 

Sarjakilpailujen palkinto

Sarjakilpailujen palkinto on myös veronalaista tuloa ja näistä peritään ennakkovero. Mikäli sarjakilpailunpalkinto on luokkapalkinto, palkinnosta voidaan tehdä vähennys. Mikäli sarjakilpailupalkinto on erillinen kokonaispalkinto, palkintoon ei voi kohdistaa vähennyksiä.
 

Selvitys vähennyksistä

Odotamme edelleen verottajalta tarkkoja tietoja mitä välittömiä kuluja voidaan vähentää palkintosummasta. Välittöminä kuluina voidaan huomioida Kipassa maksettavat kulut ja tuotteet (pois lukien mahdolliset illanvietot tms.).

Omassa henkilökohtaisessa verotuksessa voit vähentää kilpailuun kohdistuvat muut kulut, kuten matkat, majoitukset ja ulkopuolisille maksettavat karsinakulut.

 

Lähteet:

Urheilusta saatujen tulojen verotus https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48990/urheilusta-saatujen-tulojen-verotus3/