Askellajiratsastajia

Arnella Nyman

Arnella ”Nella” Nyman on vuonna 1993 syntynyt kansainvälisen tason kilparatsastaja. Koulutukseltaan Arnella on kasvatustieteen maisteri ja hän on tutkinut pro gradu-tutkielmassaan mindfulnessin käyttöä ratsastusopetuksessa. Hän pyörittää omaa islanninhevostalliaan, Stall Hagalundia, Sipoon Gesterbyssä. Tallityön ja omien kilpahevosten treenaamisen lisäksi Arnella valmentaa kaiken tasoisia ratsukoita ympäri Suomea.

Ratsastuksen ja kilpaurheilun perustana on aina ollut rakkaus ja kunnioitus hevosta kohtaan. Eläinrakas Arnella halusi jo pikkutyttönä ratsastamaan, mutta sai odottaa kymmenvuotiaaksi ennen kuin sai luvan aloittaa harrastuksen yhdessä teinivuosina ratsastaneen äitinsä kanssa. He aloittivat yhdessä askellajiratsastuksen islanninhevostalli Hofgårdissa vuonna 2004, jonka jälkeen laji vei mukanaan koko perheen. Ensimmäinen oma hevonen, Dreki frá Laekjarmóti, hankittiin vuonna 2005, jonka jälkeen hevosmäärä on kilpailuinnostuksen myötä kasvanut pikkuhiljaa. Kilpailemisen Nella aloitti vuonna 2006 ja vuodesta 2008 lähtien hän on edustanut Suomea maajoukkueessa, saavuttaen muun muassa kaksi MM-pronssia, yhden PM-hopean, yhden PM-pronssin ja 33 Suomenmestaruutta. Hän on ratsastanut lukuisissa A-finaaleissa kansainvälisissä kisoissa ja hänet on palkittu useasti Feather Prizella hyvästä ja harmonisesta ratsastuksesta. Nella on ollut vuosia kymmenen parhaan joukossa FEIF World Ranking-listalla Töltti T2-luokassa. Vuonna 2015 Arnella valittiin SRL:n Vuoden Esikuvaksi ja hän sai arvostetun mestariratsastajamerkin. Tärkeintä kilparatsastuksessa hänen mielestään on toimiva tiimi, saumaton yhteistyö hevosen kanssa, sekä oma henkinen ja fyysinen varmuus.

Alla listaus Arnellan saavutuksista, enimmäisenä listattu ikäluokka, sitten hevoset ja sen jälkeen vuoden suurimmat meriitit.

2007 – Juniorit. Hevonen: Mónös frá Hemlu. 3 SM-kultaa: Töltti T.1, Nelikäynti V.1 ja Nelikäynnin kombinaatio.

2008 – Juniorit. Hevonen: Mónös frá Hemlu. 3 SM-kultaa: juniorit Töltti T.1, Nelikäynti V.1 ja Nelikäynnin kombinaatio. Maajoukkue-edustus PM-kisoissa Norjassa lainahevosella.

2009 –  Nuoret. Hevoset: Mónös frá Hemlu ja Skardi frá Kvistum. SM-kulta Mónösillä Nelikäynnin kombinaatiossa.

2010 – Nuoret. Hevoset: Mónös frá Hemlu ja Skardi frá Kvistum. 2 SM-kultaa: T.1 ja V.1 Mónösillä sekä maajoukkue-edustus PM-kisoissa Suomessa Skardilla.

2011 – Nuoret. Hevonen: Skardi frá Kvistum. 3 SM-kultaa: Töltti T.2, Nelikäynti V.1 ja Nelikäynnin kombinaatio. MM-pronssi Töltti T.2 Itävallassa.

2012 – Nuoret. Hevoset: Skardi frá Kvistum ja Lordi frá Hvolsvelli. 2 SM-kultaa: Töltti T.2 ja Nelikäynti V.1 Skardilla. PM-pronssi Töltti T.2 Ruotsissa. Lordilla SM-pronssia Nelikäynnin kombinaatiossa.

2013 – Nuoret. Hevoset: Skardi frá Kvistum ja Lordi frá Hvolsvelli. SM-kulta Skardilla Töltti T.2 ja Lordilla SM-hopea V.1 ja SM-pronssi T.1. Kolmas sija Berliinissä MM-kisoissa Töltti T.2 karsinnoissa Skardilla.

2014 – Nuoret. Hevoset: Skardi frá Kvistum ja Lordi frá Hvolsvelli. 4 SM-kultaa: Skardilla Töltti T.2, Lordilla V.1, T.1 ja Nelikäynnin kombinaatio. Maajoukkue-edustus Lordilla PM-kisoissa Tanskassa.

2015 – Seniorit. Hevonen: Thór från Järsta. 3 SM-kultaa: T.2, V.1 ja Nelikäynnin kombinaatio. MM-pronssi nelikäynnin kombinaatiossa, sekä neljäs sija T.2 finaalissa MM-kisoissa Tanskassa. Piste-ennätys T.2-karsinnoissa Tanskassa: kokonaispisteet 8.27.

2016 – Seniorit. Hevonen: Thór från Järsta. 3 SM-kultaa: T.2, V.1 ja Nelikäynnin kombinaatio. PM-hopea Töltti T.2-luokassa, neljäs sija nelikäynnin kombinaatiossa ja A-finaalipaikka V.1 PM-kisoissa Norjassa.

2017 – Seniorit. Hevonen: Thór från Järsta. 3 SM-kultaa: T.2, V.1 ja Nelikäynnin kombinaatio. MM-kisoissa A-finaalipaikka Töltti T.2-luokassa Hollannissa.

2018 – Seniorit. Hevonen: Thór från Järsta. 3 SM-kultaa: T.2, V.1 ja Nelikäynnin kombinaatio. PM-kisoissa Ruotsissa kenkä tippui karsintasuorituksessa.

2019 - Seniorit. Hevonen: Thòr från Järsta ja Lausn frà Skipaskaga. Ruotsinmestaruuskisoissa pronssia nelikäynnin kombinaatiossa, neljäs sija Töltti T.2-luokassa ja B-finaalipaikka Nelikäynti V.1 (seitsemäs sija). MM-kisoissa Berliinissä B-finaalipaikka ja seitsemäs sija Töltti T.2-luokassa. Hevosella Lausn frà Skipaskaga Suomenennätyspisteet Gaedingakeppni B-flokk luokassa (8.327). 

2021 - Seniorit. Hevonen: Thór från Järstä. 2 SM-kultaa ja yksi SM-hopea: V.1 ja Nelikäynnin kombinaatio kultaa, T.2 hopeaa. 10. sija kansainvälisellä FEIF WorldRanking-listauksella lajissa Töltti T.2 (pistein 7.965). Parhaimmillaan kilpailukauden 2021 aikana WR-sijoitus neljäs.