Palkitsemisjärjestelmä


Kunniajäsen ja kunniapuheenjohtaja

Kunniajäseneksi voidaan kutsua liiton tarkoitusta erityisesti edistänyt henkilö. Kunniajäsenen kutsuu liiton kokous. Kunniapuheenjohtajaksi voidaan kutsua liiton puheenjohtajana toiminut henkilö, joka on merkittävästi parantanut liiton toimintaedellytyksiä ja toiminut poikkeuksellisen tarmokkaasti liiton parhaaksi. Kunniapuheenjohtajan kutsuu liiton kokous. Kunniapuheenjohtajana voi olla yksi henkilö kerrallaan. Pääsääntöisesti edellytetään, että kunniajäseneksi tai kunniapuheenjohtajaksi kutsuttava henkilö on toiminut vähintään 30 vuoden ajan liiton ja sen jäsenten hyväksi sekä erittäin huomattavasti myötävaikuttanut koko maan ratsastusurheilun edistämiseen.

Ansioristi

Ansioristi voidaan myöntää henkilölle, joka on vähintään 25 vuoden ajan erittäin ansioituneesti toiminut liiton hyväksi tai joka toimenpiteillään on erittäin tuntuvasti tukenut liiton toimintaa taikka muutoin erittäin huomattavasti myötävaikuttanut koko maan ratsastusurheilun edistämisessä. Ansioristin myöntää vuosikokous hallituksen esityksestä. Pääsääntöisesti edellytetään, että henkilölle on aiemmin myönnetty kultainen ansiomerkki ja että sen myöntämisestä on kulunut vähintään 5 vuotta.

Ansiomerkit

Ansiomerkit ovat:

  • Kultainen ansiomerkki
  • Hopeinen ansiomerkki
  • Pronssinen ansiomerkki

Kultainen ansiomerkki
Kultainen ansiomerkki voidaan myöntää:
a) Henkilölle, joka on vähintään 20 vuoden ajan erittäin ansioituneesti toiminut liiton tai sen jäsenyhdistyksen/yhteisön hyväksi tai joka toimenpiteillään on erittäin tuntuvasti tukenut liiton toimintaa taikka muutoin erittäin huomattavasti myötävaikuttanut koko maan ratsastusurheilun edistämisessä.
b) Ulkomaan kansalaiselle, joka on erikoisen huomattavalla tavalla avustanut liittoa tai sen jäsenyhdistystä.

Kultaisen ansiomerkin myöntää liiton sääntömääräinen vuosikokous hallituksen esityksestä. Pääsääntöisesti edellytetään, että henkilölle on aiemmin myönnetty hopeinen ansiomerkki ja että sen myöntämisestä on kulunut vähintään 5 vuotta.

Hopeinen ansiomerkki
Hopeinen ansiomerkki voidaan myöntää hallituksen päätöksellä:
a) Henkilölle, joka on vähintään 15 vuoden ajan erittäin ansioituneesti toiminut liiton tai sen jäsenyhdistyksen/yhteisön hyväksi tai joka toimenpiteillään on erittäin tuntuvasti tukenut liiton toimintaa taikka muutoin erittäin huomattavasti myötävaikuttanut koko maan ratsastusurheilun edistämisessä.
b) Ulkomaan kansalaiselle, joka on erikoisen huomattavalla tavalla avustanut liittoa tai sen jäsenyhdistystä.

Pääsääntöisesti edellytetään, että henkilölle on aiemmin myönnetty pronssinen ansiomerkki ja että sen myöntämisestä on kulunut vähintään 5 vuotta.

Pronssinen ansiomerkki
Pronssinen ansiomerkki voidaan myöntää hallituksen päätöksellä: Henkilölle, joka on toiminnallaan tai toimenpiteillään huomattavasti tukenut liiton tai sen jäsenyhdistyksen/yhteisön työtä. Henkilöltä edellytetään vähintään 5 vuoden toimintaa liiton tai jäsenyhdistyksen/yhteisön hyväksi.
 

Ansiomerkkien myöntäminen

Ehdotukset ansiomerkkien myöntämiseksi tehdään jäsenyhdistyksen/yhteisön toimesta liiton hallitukselle. Pronssisten ja hopeisten ansiomerkkin hakemukset toimitetaan liiton hallituksen kokouksen käsiteltäväksi erillisellä lomakkeella. Hakemukset on lähetettävä liiton toimistolle viikkoa (7 päivää) ennen hallituksen seuraava kokousta.

Ansiomerkin hakulomake löytyy materiaalisalkusta.
Liiton hallituksen kokouspäivämäärät löytyvät täältä.

Hinnat

  • Kultainen ansiomerkki: 135 €
  • Hopeinen ansiomerkki: 120 €
  • Pronssinen ansiomerkki: 100 €

Lisätietoja ja tilaukset: SRL/ Sari Siltala, sari.siltala@ratsastus.fi, puh. 09 2294 5249.

SRL:n viiri
SRL:n hallitus voi myöntää ansioituneelle ratsastusurheilun parissa toimineelle henkilölle tai yhteisölle SRL:n viirin. Viiri voidaan myöntää myös merkittäville kansallisille tai kansainvälisille yhteistyökumppaneille sekä juhliville jäsenseuroille ja -yhteisöille.

SRL:n kannukset (kultainen ja hopea)
SRL:n 90. juhlavuoden kunniaksi valmistettiin sarja kultaisia ja hopeisia kannuksia. Kannuksia jaettiin suomalaista ratsastustoimintaa merkittävästi edistäneille henkilöille tai yhteisöille hallituksen päätöksellä. Kultainen kannus on korvattu liiton voimassa olevassa palkitsemisjärjestelmässä ansioristillä.

Vuoden palkittavat
Suomen Ratsastajainliitto palkitsee vuosittain menestyneitä henkilöitä, tapahtumia ja suorituksia. Hallitus päättää kategoriat ja valintamenettelyt vuosittain. Ehdotukset vuoden palkittaviksi kerätään pääsääntöisesti vuoden alussa. Hallitus vahvistaa palkittavat, ja palkinnot jaetaan kevätkokouksen yhteydessä järjestettävässä palkintogaalassa.
Viime vuosien palkitut

Menestyneiden ratsastajien palkitseminen
SRL jakaa menestyneille suomalaisille kilparatsastajille Mestariratsastajamerkin. Mestariratsastajamerkin myöntää SRL:n hallitus. Lisäksi SRL:n hallitus voi myöntää pronssi-, hopea- tai kultamerkin myös muiden kuin merkkisääntöihin perustuvien tulosten perusteella. SRL jakaa vuosittain parhaiten menestyneille eri lajien ratsukoille valiomerkit. Valiomerkkien jakoperusteet on kirjattu KSI:seen.
Mestariratsastajamerkin saajat kautta aikojen

Kyra Kyrklund -kannustuspalkinto
SRL:n hallitus on perustanut kouluratsastaja Kyra Kyrklundin kunniaksi vuonna 2008 kannustuspalkinnon kouluratsastajille, jotka kilpailevat U25-ikäluokassa, nuorissa ratsastajissa, junioreissa, poniratsastajissa tai lapsiratsastajissa. Palkinnon kokonaisarvo on 5.000 euroa.

Palkinto voidaan jakaa 1–3 henkilölle, kuitenkin vain yhdelle ikäryhmää kohti. Palkinnon tarkoituksena on tukea ja kannustaa nuorta jatkamaan kohti huippu-urheilijan uraa, ja se on kohdennettu kilpailu- ja valmentautumiskustannuksiin. Palkinto myönnetään edellisen kauden ikäryhmän menestyksen perusteella. Yhdessä ikäryhmässä palkinnon voi saada vain kerran.

SRL:n kouluratsastuskomitea tekee palkittavista ja palkintosumman jakamisesta esityksen, jonka liiton hallitus vahvistaa.
Kyra Kyrklund -palkintojen saajat