Horse Form Index kenttäratsastuksessa

Horse Form Index -tiedon käyttö kenttäratsastuksen kansainvälisten kilpailujen ilmoittautumisen yhteydessä

Suomen Ratsastajainliiton hallitus päätti kokouksessaan 15.3.2022, että ilmoitettaessa hevosia kansainvälisiin kilpailuihin ryhdytään seuraamaan FEI:n tarjoaman Horse Form Indexin tietoja.

Horse Form Index ennustaa hevosen kykyä suoriutua eri tason kilpailuista. Tieto päivittyy ratsukon kilpailutulosten perusteella (tähän vaaditaan vähintään 6 kansainvälistä starttia) ja se on myös ratsastajan itsensä nähtävissä FEI:n tietokannassa. Kansainvälisten kilpailujen toimihenkilöt näkevät myös jokaisen kyseisen kilpailun osanottajan HFI-indeksin, koska he ovat vastuussa kyseisten kilpailujen turvallisuuteen liittyvistä päätöksistä.

HFI-indeksin arvo on joko vihreä, keltainen, oranssi tai punainen ja se tulee kansallisen liiton näkyviin, kun hevonen ilmoitetaan kv. kilpailuun. Indeksin perusteella maajoukkuejohto voi harkita, ilmoitetaanko kilpailuun hevonen, jonka HFI-indeksi on keltainen, oranssi tai punainen. HFI-indeksin käytön tarkoituksena on lisätä lajin turvallisuutta ja estää vakavia onnettomuuksia. Järjestelmä tunnetaan myös aiemmalla Equiratings-nimellään, ja sitä on käytetty ensin Irlannissa kansallisella tasolla ennen kuin se otettiin FEI:n käyttöön.

Hallitus hyväksyi esityksen estää hevosen ilmoittautuminen kv. kilpailuun HFI-indeksin perusteella. Jos indeksi näyttää jotakin muuta väriä kuin vihreää, ilmoittautumiseen vaaditaan maajoukkuejohdon hyväksyntä.