Kilpailu ja valmennus

Kilpailutoiminta

Suomessa järjestettävät pararatsastuskilpailut ovat tällä hetkellä pääsääntöisesti parakouluratsastuskilpailuja, mutta myös paravaljakkoajo on virallinen kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n pararatsastuslaji. Parakouluratsastuskilpailuja järjestetään kaikilla tasoilla ja niitä koskevat parakouluratsastuksen kilpailusäännöt. Seuratason parakouluratsastuskilpailuissa järjestäjä voi tarjota hevosten lainamahdollisuutta. Alue- ja kansallisissa kilpailuissa ratsastajilla on oma tai itse järjestetty vuokrahevonen.

Ratsastajat kilpailevat viidessä eri ryhmässä: I, II, III, IV ja V. Ryhmä riippuu ratsastajan toimintakyvystä ja määritellään luokittelussa. Luokittelun avulla kilpaileminen pyritään tekemään mahdollisimman tasavertaiseksi. Kehitysvammaisten omissa kilpailuissa valmentaja määrittää ratsastusryhmän ratsastajan taitotason mukaan. Lisätietoja luokittelusta: www.ratsastus.fi/lajit/pararatsastus/kilpaileminen/luokittelu-ja-kilpailukortti

Osa pararatsastajista kilpailee myös kaikille avoimissa kouluratsastuskilpailuissa, eikä tätä säännöissä rajoiteta. Jos heillä on voimassa oleva luokittelu, he voivat käyttää kilpailuissa luokittelussa määriteltyjä apuvälineitä ja -keinoja.
 

Valmennustoiminta

Pararatsastus on mukana liiton valmennusjärjestelmässä, joka tarjoaa pararatsastajille mahdollisuutta valmentautua tavoitteellisesti alue- ja maajoukkuetasolla. Aluevalmennus on suunnattu alue- ja kansallisella tasolla kilpaileville. Maajoukkuevalmennus on suunnattu kansainväliseen kilpailutoimintaan osallistuville tai sinne tähtääville. 

Liiton valmennusjärjestelmään ja sen tavoitteisiin, sekä hakukäytäntöihin voi tutustua valmennussivulla.


Lisätietoa

Luokittelut, parakouluratsastuksen maajoukkuetoiminta: Tanja Takkula, p. 040-5451163, tanja.takkula@gmail.com

Kilpaileminen ja valmentautuminen: SRL/Salli Saarela, salli.saarela@ratsastus.fi

Vammaishuippu-urheilu: www.paralympia.fi