Kilpailu ja valmennus

Kilpailutoiminta

Suomessa järjestettävät pararatsastuskilpailut ovat tällä hetkellä kouluratsastuskilpailuja. Tulevaisuudessa mahdollisia lajeja ovat muun muassa para-reining ja paravaljakkoajo, jotka ovat jo virallisia kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n lajeja. Pararatsastuskilpailuja järjestetään samoin kuin muitakin kilpailuja viidellä tasolla. Pararatsastuskilpailuihin on omat kilpailusäännöt. Seuratason pararatsastuskilpailuissa järjestäjä voi tarjota hevosten lainamahdollisuutta. Alue- ja kansallisissa kilpailuissa ratsastajilla on oma tai itse järjestetty vuokrahevonen.

Ratsastajat kilpailevat viidessä eri ryhmässä: I, II, III, IV ja V. Ryhmän päättää koulutuksen saanut luokittelija ratsastajan toimintakyvyn perusteella. Luokittelun avulla kilpaileminen pyritään tekemään mahdollisimman tasavertaiseksi. Kehitysvammaisten omissa kilpailuissa valmentaja määrittää ratsastusryhmän ratsastajan taitotason mukaan. Lisätietoja luokittelusta: www.ratsastus.fi/lajit/pararatsastus/kilpaileminen/luokittelu-ja-kilpailukortti

Uudet kilpailemisesta ja valmentautumisesta kiinnostuneet ratsastajat voivat ottaa yhteyttä SRL:n tai pararatsastuskomitean kilpailutoiminnasta vastaaviin. Yhteystiedot löytyvät täältä: www.ratsastus.fi/lajit/pararatsastus/pararatsastuskomitea/komitean-jasenet

Lisätietoja vammaishuippu-urheilusta: www.paralympia.fi

Tutustu myös Pararatsastajan polkuun

Pararatsastajat kaikille avoimissa ratsastuskilpailuissa
Osa pararatsastajista kilpailee myös kaikille avoimissa ratsastuskilpailuissa, eikä tätä säännöissä rajoiteta. Jos heillä on voimassa oleva luokittelu, he voivat käyttää näissäkin kilpailuissa luokittelussa määriteltyjä apuvälineitä ja -keinoja.
 

Valmennustoiminta

Pararatsastus on mukana liiton valmennusjärjestelmässä. SRL tarjoaa pararatsastajille mahdollisuutta valmentautua alue- ja maajoukkuetasoilla. Liiton valmennusjärjestelmään ja sen tavoitteisiin voi tutustua valmennussivulla.

Vuosittain syksyllä järjestetään SRL:n pararatsastajille katsastusleiri. Katsastukseen voivat osallistua kaikki kansainväliseen kilpailutoimintaan lähivuosina tähtäävät. Katsastusleirin kutsu julkaistaan muun muassa KIPA:n valmennuskalenterissa.

Valmennusrenkaita voidaan täydentää myös kauden aikana. Ota tällöin suoraan yhteyttä maajoukkueen joukkueenjohtajaan Tanja Takkulaan (p. 040-5451163, tanja.takkula@gmail.com)

SRL:n valmennusrenkaiden kokoonpanot löytyvät täältä: www.ratsastus.fi/kilpailu-ja-valmennus/valmennus/valmennusrenkaat