Koulutus

Kurssiajankohdat ja -kutsut julkaistaan pararatsastuksen tapahtumakalenterissa sekä SRL:n koulutus- ja tapahtumakalenterissa.

Pararatsastajan avustajakurssi

(ent. vammaisratsastuksen peruskurssi)

SRL järjestää 1-2 kurssia vuodessa, max. 16 osallistujaa kurssi.

Kenelle?

Avoin kaikille pararatsastuksesta kiinnostuneille, pararatsastuksessa avustajina/taluttajina toimiville ja pararatsastuksen ohjaajiksi haluaville.

Tavoite
Tavoitteena on kouluttaa avustajia ja taluttajia pararatsastustunneille. Peruskurssi on myös pararatsastusohjaajakoulutuksen ensimmäinen osa (voimassa 10 vuotta).

Pääsyvaatimukset
Ratsastuksen ja hevostaitojen perustaidot hallinnassa. Suomen Ratsastajainliiton jäsenseuran henkilö- tai perhejäsenyys. Pääsyvaatimukset täyttävät henkilöt otetaan kurssille ilmoittautumisjärjestyksessä.

Sisältö
Perustietoa taluttajana ja avustajana toimimisesta, vammatietoutta

Kesto
Viikonloppukurssi, n. 20 h

 

Pararatsastuksen ohjaajakoulutus

SRL:n järjestämä koulutus alkaa joka toinen vuosi (parittomina vuosina). Max. 16 osallistujaa/koulutus.

Kenelle
SRL:n pararatsastajan avustajakurssin tai vammaisratsastuksen peruskurssin käyneille, jotka toimivat tai aikovat toimia pararatsastuksen alkeisohjaustehtävissä.

Tavoite
Tavoitteena on kouluttaa ohjaajia, jotka itsenäisesti osaavat antaa alkeisopetusta ratsastuksessa ja hevostaidoissa erityisryhmiin kuuluville ratsastajille. Ohjaajat pystyvät itsenäisesti kokoamaan ratsastusryhmän ja kouluttamaan tarvitsemansa apuhenkilöstön.

Pääsyvaatimukset
Suomen Ratsastajainliiton jäsenseuran henkilö- tai perhejäsenyys. Käytynä SRL:n vammaisratsastuksen peruskurssi tai pararatsastajan avustajakurssi (alle 10 vuotta sitten) ja EA – kurssi. Käytännön kokemus avustajana, taluttajana ja/tai ohjaajana toimimisesta vähintään 120 tuntia tai 3 vuotta, joista vähintään 40 tuntia tai 1 vuosi ohjaustehtävistä. Harrasteratsastajan polun B-tason tiedot ja taidot, Harrasteratsastajan polku (mahdolliset kilpailutulokset ja ratsastuksenopettajan/-ohjaajan lausunto).

Pääsyvaatimukset täyttävät henkilöt valitaan kurssille kokemuksen sekä ratsastus- ja hevostaitojen perusteella. Lisäksi huomioidaan maantieteellinen tarve. Kouluttaja(t) tekee valinnat.

Sisältö
Teoriaa ja käytännönharjoituksia, välityöt päättötyö, loppukoe

Kesto
4 viikonloppua (n. 24 h/vkl). Lisäksi noin 60 tuntia omatoimista opiskelua: välityö, lopputyö sekä loppukokeeseen valmistautuminen. Koulutus tulee suorittaa kokonaisuudessaan neljän vuoden kuluessa koulutuksen alkamisesta.

Kaikki osasuoritukset hyväksytysti suoritettuaan SRL:n hallitus vahvistaa henkilön oikeuden käyttää pararatsastusohjaaja-nimikettä.

 

Koulutuomareiden täydennyskoulutus pararatsastuksen arvosteluun

Kenelle
Pararatsastuskilpailun tuomaritoiminnasta kiinnostuneille.

Pääsyvaatimukset
Vähintään IIIK-tuomarioikeudet.

Sisältö
Teoriaa ja käytännönharjoituksia

Kesto
4-6h

Pararatastustuomarioikeudet voidaan myöntää, kun seuraavat ehdot täyttyvät
- Osallistunut paratuomarikoulutukseen.
- Seurannut paraluokkien arvostelua (min. 3 luokkaa min. 2-tasolta).
- Läpäissyt koearvostelun. Koearvostelun voi ottaa vastaan FEI:n pararatsastustuomari sekä vähintään I-tason tuomarit, joilla myös pararatsastustuomarioikeudet sekä riittävä kokemus para-arvostelusta.

Oikeuden ylläpitäminen
Lisenssikoulutus koulutuomareiden tapaan. Pararatsastustuomareiden oma lisenssikoulutus joka 3. vuosi.

Lue lisää pararatsastuksen koulutuksista SRL:n koulutusjärjestelmästä

 

Paralympiakomitean koulutukset

Paraurheilun ja soveltavan liikunnan koulutustarjotin sisältää käytännönläheistä koulutusta eri alojen ammattilaisille, liikunnan ohjaamisesta kiinnostuneille, valmentajille, seuratoimijoille, sekä yhdistys-, kerho- ja vertaistoimijoille. 

  • Koulutusta valmentajille ja ohjaajille
  • Soveltavan liikunnan verkkokoulutus
  • Koulutusta motoristen perustaitojen hallintaan
  • Yhdistys-, kerho- ja vertaistoimijoiden koulutukset

Paralympiakomitean työpajat käsittelevät vammaisurheilun ja soveltavan liikunnan eri teemoja:

  • Meitä on moneksi
  • Liikuntaa kaikille 
  • Avoimet ovet – ratkaisuja yhteiseen toimintaan
  • Esteettömyys
  • Valmentaminen paraurheilussa

Lisätietoja Paralympiakomitean koulutuksista: www.paralympia.fi/palvelut/koulutus


Ahos-apuraha

Ahos-apuraha on tarkoitettu uusien ideoiden hakemiseen ja vammaisten henkilöiden liikkumismahdollisuuksien kehittämiseen.

Ahos-apurahaa voivat hakea esimerkiksi valmentajat, ohjaajat, yhdistys- ja seuratoimijat tai kouluttajat, jotka haluavat kehittää omaa osaamistaan vammaisurheilun ja -liikunnan teemoissa. Ahos-apuraha ei ole tarkoitettu urheilijoiden omaan valmentautumiseen tai omaan liikunnan harrastamiseen.

Ahos-apurahaa hallinnoivat Suomen Paralympiakomitea ja Suomen Punaisen Ristin Ahos-säätiö. Paralympiakomitea vastaanottaa hakemukset ja tekee esityksen, jonka pohjalta Ahos-säätiö päättää tuista. Hakijan omavastuu on 20 prosenttia haetusta summasta.

Ahos-apurahoja myönnetään kahdesti vuodessa. Kevään haku päättyy helmikuun loppuun mennessä ja syksyn haku lokakuun loppuun mennessä.

Lisätietoja Ahos-apurahasta: www.paralympia.fi/palvelut/koulutus/ahos-apuraha