Polocrosse

Polocrosse on ympäri maailman pelattava joukkuepeli. Se on yhdistelmä hevospoolosta ja haavipallosta (lacrosse).

Peli on tarkoitettu pelattavaksi ulkokentällä ratsain. Suomessa joudutaan usein pelaamaan pienemmällä kentällä, kuten maneesissa. Peliväline on pehmeä kumipallo, jota pelaajat käsittelevät pitkävartisella, löysähavaksisella haavilla. Pelin tarkoituksena on tehdä pisteitä heittämällä pallo vastustajan maalitolppien väliin.

Miten polocrossea pelataan

Suomessa noudatetaan UK Polocrosse Association sääntökirjaa https://ukpolocrosse.co.uk/

Pelin kulku pääosin

Toisin kuin poolossa pelaajat voivat käyttää vain yhtä hevosta paitsi loukkaantumistapauksissa. Hevosen kokoa ei ole säädetty, joskin yleisimmin käytetään säkäkorkeudeltaan alle 160 cm:n hevosia. Oreja tai toisille hevosille vaarallisia hevosia ei saa käyttää. Hevosilla on pakollisina varusteina pintelit ja bootsit. Hännät palmikoidaan, että ne eivät sotkeutuisi mailoihin ja etteivät hevoset tallaisi hännilleen.

Joukkueeseen kuuluu kaksi kolmen ratsukon ketjua ja lisäksi mahdollisesti kaksi vararatsukkoa. Turnauksen säännöistä riippuen ottelu koostuu neljästä, kuudesta tai kahdeksasta, kestävästä chukkasta eli erästä, jotka kestävät kuudesta kahdeksaan minuuttia. Ketjut pelaavat chukkat vuorotellen.

Ketjun pelaajat ovat nro 1 hyökkääjä, nro 2 keskialuepelaaja ja nro 3 puolustaja. Kentän koko on 55 x 145,5 metriä (60 x 160 jaardia). Se on jaettu rangaistusviivoilla kolmeen alueeseen. Keskialue on 91,5 m pitkä ja kentän päätyjen maalialueet 27,5 m. Maalialueelle saavat mennä vain hyökkäävän joukkueen hyökkääjä (1) ja puolustavan joukkueen puolustaja (3). Keskialuepelaajat (2) liikkuvat vain keskialueella.

Pelin aloitus tapahtuu line up -muodostelmasta vuorotellen kentän kummaltakin sivulta aina chukkan alussa sekä maalin tai kiistatilanteen jälkeen. Ratsukot asettuvat parijonoon järjestyksessä 1, 2 ja 3 aina oman puolustusalueensa puolelle kentän keskilinjaa (line up -T-kirjaimen vartta). Tuomari heittää pallon peliin T-kirjaimen poikkiviivan takaa.

Pelaaja ei saa vaihtaa ennen pelin alkua ilmoittamaansa mailakättä pelin aikana. Mailassa oleva pallo on pidettävä hevosen keskilinjan mailakäden puolella. Pelaaja saa kuitenkin poimia tai ottaa pallon syötöstä vastaan hevosen keskilinjan mailakäden vastaiselta puolelta edellyttäen, että saatuaan pallon haltuunsa hän välittömästi siirtää pallon mailakäden puolelle hevosen keskilinjaa.

Pelaaja saa poimia pallon kentän pinnasta, pyydystää sen haaviin, ratsastaa pallo haavissa ja syöttää sen joukkuetovereilleen. Hän ei kuitenkaan saa kantaa palloa rangaistuslinjan yli. Pelaaja, jolla on pallo hallussaan, voi ylittää rangaistusviivan vain pompauttamalla pallon viivan yli. Pelaaja voi myös ylittää viivan ja odottaa joukkuetoverin viivan yli syöttämää palloa. Pelaajan katsotaan ylittäneen viivan, kun yksikin hevosen kavioista on viivan toisella puolella.

Pelaajat saavat lyödä vastustajan mailaa alhaalta ylöspäin tavoitellessaan pelaajan kantamaa palloa. Peli keskeytetään ja pallo luovutetaan vastapuolen pelaajalle, mikäli palloa kantava pelaaja joutuu pelattavan alueen ulkopuolelle.

Maassaolevan pallon saa poimia ensisijaisesti pelaaja, jolla on suora ratsastuslinja palloon. Ratsastuslinjan risteäminen muodostaa vaaratilanteen, josta rangaistaan.
Maali on heitettävä maalintekoalueelta siten, että heitto lähtee maalitolppien edessä olevan 10 metrin säteisen maalinedussektorin ulkopuolelta. Maalitolppien välinen etäisyys on 2,5 metriä. Jos hyökkääjä maalia yrittäessään heittää pallon maalin ohi päätyrajasta yli saa puolustaja tehdä vapaaheiton. Vapaaheitossa puolustaja heittää pallon vähintään 10 metrin päähän kohdasta, jossa pallo ylitti takarajan. Hyökkääjän hevosen turpa saa olla lähellä puolustajan hevosen takamusta, mutta hyökkääjä ei saa häiritä heittoa. Puolustajalla on oikeus koskea heitettyyn palloon ensimmäisenä.

Polocrossen säännöissä on seitsemäntasoinen rangaistusjärjestelmä
1. Vapaaheitto (10m) tuomarin määräämästä paikasta. Heittäjä saa koskea palloon ensimmäisenä paitsi, jos hän syöttää pallon toiselle pelaajalle.
2. Vapaaheitto kentän keskipisteestä hyökkäyssuuntaan. Puolustaja (3) voi asettua puolustamaan maaliaan, mutta hänen täytyy olla vähintään 10 metrin päässä heittopisteestä.
3. Vapaaheitto maalia kohti maalia kohti juuri maalintekosektorin ulkopuolelta. Puolustaja voi puolustaa maalia hevonen paikallaan vähintään 8 metrin päässä pisteestä, josta heitto tapahtuu.
4. Tuomari antaa rikkeestä kärsineelle joukkueelle pisteen (maalin).
5. Hevonen poistetaan kentältä pelin ajaksi. Pelaaja voi tässä tapauksessa pelata toista hevosta.
6. Pelaaja poistetaan kentältä enintään 3 minuutin määräajaksi. Joukkue ei saa rangaistuksen ajaksi korvaavaa pelaajaa. Joukkuueen kapteeni voi muuttaa jäljelle jääneiden pelaajien pelipaikkoja. Rangaistu pelaaja palaa rangaistuksen päätyttyä vapaaseen pelipaikkaan. (Yleensä kentälle jätetään hyökkääjä (1) ja puolustaja (3). Rangaistu pelaaja palaa keskialuepelaajaksi (2)).
7. Kuten rangaistus 6, mutta pelaaja poistetaan kentältä koko pelin ajaksi tai tuomarin määräämäksi ajaksi. Korvaava pelaaja voi tulla sisään 3 minuuttia pelin jälkeen.

Historia

Polocrossen nykyinen muodon kehittivät herra ja rouva Edward Hirst Sydneyssä Australiassa. He lukivat vuonna 1938 English Horse Magazinesta pelistä, jota pelattiin maneesissa ratsain käyttäen mailoja, joissa poolomailan nuijapää oli korvattu squash-mailan lavalla. Kahden ratsun joukkueiden tarkoituksena oli tehdä pisteitä heittämällä pallo koripallokoriin.

Hirstit saivat ajatuksen ulkona pelattavasta pelistä, jonka he kehittivät yhdessä tunnetun poolopelaajan Alf Pittyn kanssa nykyisen polocrossen alkumuodoksi. Peli esiteltiin yleiselle ensimmäisen kerran vuonna 1939.

Nykyään polocrossea pelataan mm. Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Papua-Uusi-Guineassa, Indonesiassa, Vanuatulla, Etelä-Afrikassa, Rhodesiassa, Zimbabwessa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Saksassa, Norjassa, Alankomaissa, Suomessa, Tanskassa, Uruguayssa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Kilpailutoiminta – Polocrosse Finland

Laji on Suomessa niin uusi, että maan sisäistä kilpailutoimintaa ei ole vielä aloitettu. Polocrossen harrastajat pelaavat toistaiseksi seuran jäsenten välisiä otteluja.
Suomella on kuitenkin kansainvälinen edustusjoukkue Polocrosse Finland, joka on edustanut maata Isossa-Britianniassa 2013 ja Ranskassa 2014 pidetyissä kansainvälisissä turnauksissa.

Tietoa Polocrossesta

Suomen ensimmäinen polocrosse-seura on Porkkala PoloX ry/rf: PoPoX.sporttisaitti.com
Polocrosse Finland on Facebookissa LINKKI

SRL Lounais-Suomen nuorisotiimin tekemä esittelyvideo lajista