Kilpailusäännöt ja -luvat

Pararatsastussäännöt

Kotimaan pararatsastuskilpailuissa ja -luokissa noudatetaan pararatsastussääntöjä sekä SRL:n kilpailusääntöjen yleistä osaa ja kouluratsastussääntöjä. Pararatsastussääntöjen perustana ovat sovelletut kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n paraequestrian dressage -säännöt, SRL:n yleiset ja kouluratsastussäännöt sekä Special Olympics (SO) -säännöt. Kaikille avoimissa kilpailuissa pararatsastussääntöjä noudatetaan soveltuvin osin.

SRL:n kilpailusäännöt löytyvät pdf-versioina täältä: www.ratsastus.fi/materiaalit/kilpailusaannot

Kansainvälisten pararatsastuskilpailujen säännöt: https://inside.fei.org/fei/regulations/para_dressage

 

Kilpailuluvat

Ratsastajalle

Pararatsastuksessa noudatetaan kilpailuluvissa yhteneväistä käytäntöä muiden ratsastuksen lajien kanssa. Koska pararatsastuskilpailuja on melko harvakseltaan, voi sopivinta lupaa valitessa huomioida muun muassa seuraavat asiat:

  • Millä tasolla aion kalenterivuoden aikana kilpailla?
  • Kuinka monia kilpailuja on suunnitteilla millekin tasolle? Kuinka paljon kilpailuja on tarjolla milläkin tasolla?
  • Onko suunnitelmissani osallistuminen PM-kilpailuihin? Entä muihin kansainvälisiin kilpailuihin?
  • Pystynkö osallistumaan avoimiin kouluratsastuskilpailuihin? Jos, niin millä tasolla aion kilpailla?

- Jos aiot kilpailla vain seuratasolla, riittää seurakilpailulupa.
- Jos suunnitelmissa on kisaaminen aluetasolla joko pararatsastus- ja/tai kouluratsastuskilpailuissa, ratsastaja tarvitsee aluekilpailuluvan.
- Jos tähtäimessä ovat kansallisen tason kilpailut, ratsastaja valitsee joko kansallisen B- tai A-luvan. B-lupa on oikea vaihtoehto, kun ratsastaja aikoo kilpailla kansallisella tasolla vain pararatsastuskilpailuissa. A-lupa tarvitaan, jos osallistuu kaikille avoimiin kansallisen tason ratsastuskilpailuluokkiin.
- Jos suunnitteilla on aktiivinen, kansainvälisiin kilpailuihin tähtäävä kisakausi, oikea lupa on kansainvälinen B-lupa, jolla voi osallistua myös kaikkiin kotimaan kilpailuihin kaikissa lajeissa. PM-kilpailuihin voi osallistua kansallisella A- ja B-luvalla.
- Jos suunnitelmissa on osallistuminen korkeintaan yhdestä kolmeen kansallisen tason kotimaan kilpailuun/kansainväliseen kilpailuun, voi hyödyntää kilpailukohtaista kertalupaa. Kansainvälisen kertaluvan myöntäminen edellyttää, että ratsastajalla on lisäksi joko A- tai B-lupa. Lisätietoa kertaluvasta täältä.
- FEI-rekisteröinti on pakollinen aina, kun osallistuu FEI:n alaiseen (kansainväliseen) kilpailutoimintaan. FEI-rekisteröinti on voimassa kalenterivuoden. FEI-rekisteröinti tarvitaan myös PM-kilpailuihin.

Lisätietoa ratsastajan luvista: www.ratsastus.fi/kilpailu-ja-valmennus/kilpailijalle/kilpailuluvat
 

Hevoselle

Kotimaan kilpailutoiminnassa hevosten kilpailuluvat ovat samanlaiset lajista riippumatta. Lisätietoja: www.ratsastus.fi/kilpailu-ja-valmennus/kilpailijalle/kilpailuluvat

Kansainvälisiin kilpailuihin (myös PM) tarvitaan hevoselle voimassa oleva FEI-tunnistekortti sekä FEI-rekisteröinti joka kalenterivuosi. Lisätietoja: https://www.ratsastus.fi/kilpailu-ja-valmennus/kilpailijalle/kv-toiminta/hevosen-fei-tunnistekortti/
 

Erivapaus

Urheilijan sairauden hoito voi vaatia kielletyn aineen tai menetelmän käyttöä. Silloin urheilijan tulee hakea erivapautta. Erivapausmenettely takaa urheilijoiden yhdenvertaisuuden.

Jos käytät esimerkiksi lääkkeitä sairautesi/vammasi hoitoon, ja kilpailet vähintään kansallisella tasolla, muista hakea tarvittaessa erivapautta lääkkeen käyttöön.

Lisätietoja: www.suek.fi/erivapaus