Kilpailusäännöt ja -luvat

Pararatsastussäännöt
 

Kotimaan pararatsastuskilpailuissa ja -luokissa noudatetaan pararatsastussääntöjä sekä SRL:n kilpailusääntöjen yleistä osaa ja kouluratsastussääntöjä. Pararatsastussääntöjen perustana ovat sovelletut kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n paraequestrian dressage -säännöt, SRL:n yleiset ja kouluratsastussäännöt sekä Special Olympics (SO) -säännöt. Kaikille avoimissa kilpailuissa pararatsastussääntöjä noudatetaan soveltuvin osin.

SRL:n kilpailusäännöt löytyvät pdf-versioina täältä: www.ratsastus.fi/materiaalit/kilpailusaannot .


Kansainvälisten pararatsastuskilpailujen säännöt: https://inside.fei.org/fei/regulations/para_dressage

 

Kilpailuluvat


Pararatsastuksessa noudatetaan kilpailuluvissa yhteneväistä käytäntöä muiden ratsastuksen lajien kanssa.

Ratsastajalle:

Tietoa ratsastajan luvista: www.ratsastus.fi/kilpailu-ja-valmennus/kilpailijalle/kilpailuluvat

Koska pararatsastuskilpailuja on melko harvakseltaan, voi sopivinta lupaa valitessa huomioida muun muassa seuraavat asiat:

  • Millä tasolla aion kalenterivuoden aikana kilpailla?
  • Kuinka monia kilpailuja on suunnitteilla millekin tasolle? Kuinka paljon kilpailuja on tarjolla milläkin tasolla?
  • Onko suunnitelmissani osallistuminen PM-kilpailuihin? Entä muihin kansainvälisiin kilpailuihin?
  • Pystynkö osallistumaan avoimiin kouluratsastuskilpailuihin? Jos, niin millä tasolla aion kilpailla?

- Jos aiot kilpailla vain 1-tasolla, riittää E-lupa.
- Jos suunnitelmissa on kisaaminen 2-tasolla joko pararatsastus- ja/tai kouluratsastuskilpailuissa, ratsastaja ottaa itselleen D-luvan.
- Jos tähtäimessä ovat 3-4 tason kilpailut, ratsastaja valitsee joko B- tai A-luvan. B-lupa on oikea vaihtoehto, kun ratsastaja aikoo kilpailla 3-4 tasolla vain pararatsastuskilpailuissa sekä mahdollisesti 1-2-tason kouluratsastuskilpailuissa. A-lupa tarvitaan, jos osallistuu myös kaikille avoimiin 3-5-tason kouluratsastuskilpailuluokkiin.
- Jos suunnitteilla on aktiivinen, kansainvälisiin kilpailuihin tähtäävä kisakausi, oikea lupa on kansainvälinen B-lupa, jolla voi osallistua myös kaikkiin kotimaan kilpailuihin kaikissa lajeissa.
- Jos suunnitelmissa on osallistuminen korkeintaan yhdestä kolmeen 3-5 tason kotimaan kilpailuun/kansainväliseen kilpailuun, voi hyödyntää kilpailukohtaista C-lupaa. Kansainvälisen C-luvan myöntäminen edellyttää, että ratsastajalla on lisäksi joko A- tai B-lupa.
- PM-kilpailuihin voi osallistua kotimaan A- ja B-luvalla.
- FEI-rekisteröinti on pakollinen aina, kun osallistuu FEI:n alaiseen (kansainväliseen) kilpailutoimintaan. FEI-rekisteröinti on voimassa kalenterivuoden. FEI-rekisteröinti tarvitaan myös PM-kilpailuihin.

Hevoselle:

Kotimaan kilpailutoiminnassa hevosten kilpailuluvat ovat samanlaiset lajista riippumatta. Lisätietoja: www.ratsastus.fi/kilpailu-ja-valmennus/kilpailijalle/kilpailuluvat .

Kansainvälisiin kilpailuihin (myös PM) tarvitaan hevoselle voimassa oleva FEI-passi sekä FEI-rekisteröinti joka kalenterivuosi.