Kilpailusäännöt ja -luvat

Pararatsastussäännöt

Kotimaan parakouluratsastuskilpailuissa ja -luokissa noudatetaan parakouluratsastussääntöjä (KS VIII), yleisiä kilpailusääntöjä (KS I) ja kouluratsastussääntöjä (KS II). Parakouluratsastussääntöjen perustana ovat sovelletut FEI:n säännöt, SRL:n yleiset ja kouluratsastussäännöt sekä Special Olympics (SO) -säännöt. Paravaljakkoajossa noudatetaan yleisiä kilpailusääntöjä sekä valjakkoajon ja paravaljakkoajon kilpailusääntöjä (KS IX). 

SRL:n kilpailusäännöt löytyvät pdf-versioina täältä: www.ratsastus.fi/materiaalit/kilpailusaannot

Kansainväliset säännöt: para dressage https://inside.fei.org/fei/disc/para-dressage/rules, para driving https://inside.fei.org/node/3834/

 

Kilpailuluvat

Ratsastajalle
Pararatsastuksessa noudatetaan kilpailuluvissa yhteneväistä käytäntöä muiden ratsastuksen lajien kanssa. Koska pararatsastuskilpailuja on melko harvakseltaan, voi sopivinta lupaa valitessa huomioida muun muassa seuraavat asiat:

- Jos aiot kilpailla vain seuratasolla, riittää seurakilpailulupa.
- Jos suunnitelmissa on kisaaminen aluetasolla, tarvitset aluekilpailuluvan.
- Jos tähtäimessä ovat kansallisen tason kilpailut, ratsastaja valitsee joko kansallisen B- tai A-luvan. B-lupa on oikea vaihtoehto, kun ratsastaja aikoo kilpailla kansallisella tasolla vain pararatsastuksessa. A-lupa tarvitaan olympialajien (este, koulu, kenttä) kansallisiin kilpailuihin.
- Jos suunnitteilla on aktiivinen, kansainvälisiin kilpailuihin tähtäävä kisakausi, oikea lupa on kansainvälinen B-lupa, jolla voi osallistua myös kaikkiin kotimaan kilpailuihin kaikissa lajeissa. PM-kilpailuihin voi osallistua kansallisella A- ja B-luvalla.
- Jos suunnitelmissa on osallistuminen vain yhdestä kolmeen kansallisen tason kotimaan kilpailuun tai kansainväliseen kilpailuun, voi hyödyntää kilpailukohtaista kertalupaa. Kansainvälisen kertaluvan myöntäminen edellyttää, että ratsastajalla on lisäksi joko A- tai B-lupa. Lisätietoa kertaluvasta täältä.
- FEI-rekisteröinti on pakollinen FEI:n alaiseen (kansainväliseen) kilpailutoimintaan osallistuessa. 

Lisätietoa ratsastajan luvista: https://www.ratsastus.fi/kilpailu-ja-valmennus/urheilijalle/kilpailuluvat/
 

Hevoselle
Kotimaan kilpailutoiminnassa hevosten kilpailuluvat ovat samanlaiset lajista riippumatta. Lisätietoja: https://www.ratsastus.fi/kilpailu-ja-valmennus/urheilijalle/kilpailuluvat/

Kansainvälisiin kilpailuihin (myös PM) tarvitaan hevoselle voimassa oleva FEI-tunnistekortti sekä FEI-rekisteröinti. Lisätietoja: https://www.ratsastus.fi/kilpailu-ja-valmennus/urheilijalle/kv-toiminta/hevosen-fei-tunnistekortti/

 

Erivapaus

Urheilijan sairauden hoito voi vaatia kielletyn aineen tai menetelmän käyttöä. Silloin urheilijan tulee hakea erivapautta. Erivapausmenettely takaa urheilijoiden yhdenvertaisuuden.

Jos käytät esimerkiksi lääkkeitä sairautesi/vammasi hoitoon, ja kilpailet vähintään kansallisella tasolla, muista hakea tarvittaessa erivapautta lääkkeen käyttöön.

Lisätietoja: www.suek.fi/erivapaus