Vaellusratsastus

Kiireetön tapa nauttia luonnosta yhdessä hevosen kanssa

Vaellusratsastus on oiva tapa rentoutua. Se tarjoaa elämyksiä luonnossa yhdessä hevosen kanssa, kiireetöntä vaeltamista, samanhenkisten ihmisten tapaamista sekä monenlaisiin alueisiin ja niiden luontoon ja nähtävyyksiin tutustumista.

Vaellusratsastus elää voimakasta noususuhdannetta ja siitä on kehittymässä meillä merkittävä harrastus- ja matkailumahdollisuus. Lajiin voi tutustua lyhyillä, puolen tai koko päivän ratsastusretkillä kokeneiden ohjaajien opastuksessa. Varsinaiset ratsastusvaellukset ovat pidempiä, jopa useita päiviä kestäviä vaelluksia, joissa liikutaan luonnossa ratsain sivuteitä ja polkuja pitkin.

Ratsastus voidaan järjestää etukäteen suunniteltuja reittejä pitkin sovittuihin paikkoihin, joihin huoltojoukot kuljettavat ratsastajien ja hevosten yöpymistarvikkeet ja varusteet autolla. Jos paikoista ei sovita etukäteen, tavaroita voi kuljettaa myös hevosten mukana, jolloin niiden määrä pidetään mahdollisimman vähäisenä.

Vaelluksille voi osallistua myös omalla hevosella. Kannattaa aina etukäteen varmistaa vaellusten järjestäjiltä, minkä tasoisesta vaelluksesta on kysymys ja mitä vaatimuksia hevosille ja ratsastajille asetetaan.

Vaellusratsastus harrastuksena soveltuu kaikille hevosista ja luonnosta kiinnostuneille sekä kaikille hevos- ja poniroduille. Varusteet on syytä valita mm. sääolosuhteiden ja vaelluksen pituuden mukaan järkevästi. Esimerkiksi kesälläkin käsineet suojaavat ja tukevilla jalkineilla on hyvä välillä kävellä, jotta hevonenkin saa lepuuttaa selkäänsä. Sadeviitta taas saattaa kovalla tuulella olla hankala. Kannattaa kysellä vinkkejä vaelluksen järjestäjältä tai kokeneilta vaeltajilta!

Vaellusratsastuksen kehittäminen
Vaellusratsastuksen kehittyminen ja palvelujen yleistyminen sekä laadun paraneminen ja monipuolistuminen on varmin keino saada uusia harrastajia ratsastuksen piiriin. Vaellusratsastukseen erikoistuneita talleja on Suomessa vielä verrattain vähän ja vaikka reittejä rakennetaan, reittiverkosto on vielä kehittämätön.

Tärkeitä tavoitteita ovat vaellusratsastusohjaajien ja alan yrittäjien koulutuksen suunnittelu ja käynnistäminen, turvallisuuspuolen ohjeistus sekä alan laatuluokituksen luominen. Merkittävä asia on myös alan saaman rahoituksen, kuten EU-rahoituksen, oikein kohdistaminen. Yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön kanssa on tarkoitus aikaansaada sekä kansainvälistä että kotimaista turismia palveleva reittiverkosto.