Working Equitation

Toiminnallista kouluratsastusta

Kuvat Sonja Holma
 

Working Equitation

Working Equitation (WE) on Etelä-Euroopassa kehitetty kilpailulaji, joka jäljittelee karjatilalla hevosilla tehtäviä töitä. WE onkin monessa mielessä verrattavissa USA:sta lähtöisin olevaan lännenratsastukseen, mutta WE:ssä tavoiteltava ja haluttu hevosen muoto vastaa enemmän kouluratsastuksen muotoa. Working Equitationin voidaankin sanoa olevan ”toiminnallista kouluratsastusta”. Perinteisten ratsastustaitojen vaalimisen lisäksi Working Equitation kunnioittaa ja säilyttää maiden muitakin kulttuurillisia hevosperinteitä.

Suomessa WE-kilpailut sisältävät kaksi (kouluratsastus ja käsittelykoe) tai kolme osakoetta (edellä mainittujen lisäksi nopeuskoe) riippuen luokan vaikeusasteesta. Jokaisessa osakokeessa ratsukko saa pisteitä sijoittumisensa mukaan. Lopullisen sijoituksen määrää osakokeiden pisteiden summa.

Suomeen on muokattu lajin kattojärjestön (WAWE) säännöistä maahamme sopivat luokkatasot. Tasoja on yhteensä 5. Helpoimmalla tasolla (1) ratsastetaan kouluratsastuksen tasoa heC vastaavalla vaatimustasolla. Tasojen noustessa osaamisen vaatimustaso nousee portaittain niin, että tasolla 5 ratsastetaan vaativan kouluratsastuksen tehtäviä ohjat yhdessä kädessä.

Koulukoe ratsastetaan 20 m x 40 m kokoisella ratsastuskentällä. Jokainen liike arvostellaan arvosanalla 0-10 ja lisäksi annetaan yleisvaikutelman arvosanat. Arvosteluperiaatteet eroavat jonkin verran kilpakouluratsastuksen arvostelusta.

Käsittelykokeessa suoritetaan erilaisia esteitä mahdollisimman laadukkaasti. Ratamestari on valinnut esteet 18 vaihtoehdon joukosta, joskaan helpoimmissa luokissa kaikki esteet eivät ole käytössä. Esteet sisältävät esimerkiksi erilaisia pujotteluja ja kahdeksikkoja tai muita muodostelmia, peruutuksia, väistöjä, portin avaamista, garrochan eli seipään käsittelyä, sillan ylittämistä, pieniä hyppyjä ja pienten esineiden (kuten kannu ja kuppi) nostamista tai siirtämistä. Jokaisen esteen suoritus arvostellaan arvosanalla 0-10. Luokissa käytetään vaatimustason mukaisesti siirtymisissä joko ravia tai laukkaa, ja esteet suoritetaan vaatimustasosta ja esteestä riippuen joko käynnissä, ravissa tai laukassa. Laukanvaihdot askeleessa tulee esittää vain korkeimmissa luokissa.

Nopeuskokeen radalla tarkoituksena on suorittaa esteet mahdollisimman nopeasti. Mahdolliset virheet muutetaan lisäsekunneiksi, laadullisesti tätä osakoetta ei arvostella lainkaan. Nopeuskoetta ei ratsasteta helpoimmissa luokissa.

Arvokilpailuissa neljäntenä osakokeena on karjanerottelu. Tämä osakoe ratsastetaan joukkueena, jossa yksi jäsen vuorollaan erottaa naudan laumasta ja ohjaa sen merkittyyn osaan aitausta muun joukkueen avustaessa tehtävässä. Suomessa kilpailuissa ei ole osakokeena karjanerottelua.

Working Equitation on laji, jonka tehtävät vastaavat tilanteita, joita voisi kohdata hevosen kanssa maa- ja karjatilojen töissä, ja miksipä ei myös esimerkiksi maastossa. Laji soveltuu kaiken tasoisille ratsukoille ja kaiken rotuisille hevosille, ja siinä pääsee mielenkiintoisten ja hauskojen tehtävien pariin hyvin matalalla kynnyksellä jo helpoimmilla tasoilla. Laji on omiaan myös kehittämään ratsastajan ja hevosen välistä kommunikaatiota ja luottamusta, parantamaan apujen tarkkuutta ja liikkeiden suorittamisen laatua sekä lisäämään hevosen rohkeutta, tasapainoa ja kuuliaisuutta. Working Equitation tarjoaa monipuolista vaihtelua ja haastetta ratsastukseen ja soveltuu hyvin lisäksi aktiivista treeniohjelmaa, olipa ratsukon päälaji mikä tahansa.

Lue lisää Working Equitationista: https://www.wefi.fi/working-equitation