Islanninhevosratsastajia

Kuva: Sofie Lahtinen Karlsson.

Katie Sundin Brumpton on vuonna 1990 Kirkkonummella syntynyt ja peruskouluajan Karkkilassa asunut islanninhevosalan ammattilainen. Katien äiti on hyvin tunnettu islanninhevosalan ammattilainen, huippuvalmentaja ja Suomen islanninhevosmaajoukkueen johtaja. Isä on englantilainen golf-alan ammattilainen. Nykyisin Katie asuu Etelä-Ruotsissa Hässleholmissa omalla tilalla perheensä kanssa.

Katie on työskennellyt ammatikseen islanninhevosten kanssa vuodesta 2006, jolloin hän ensin muutti Islantiin ja sieltä sitten Ruotsiin. Vuonna 2008 hän tapasi aviomiehensä Daniel Sundin Brumptonin ja he perustivat oman yrityksen nimeltä DK Icelandichorses.

Katie on edustanut Suomen maajoukkuetta 12-vuotiaasta asti. Hän saavutti vuonna 2015 MM-pronssia lajimme arvostetuimmassa luokassa töltti T1 hevosellaan Smári från Askagården, MM-kultaa viisikäynnin F1-kombinaatiossa vuonna 2007 ja MM-hopeaa sekä -pronssia junioreiden viisikäynnin F1- ja töltti T2-luokissa. Katiella on lukuisia PM kulta-, hopea- ja pronssimitaleita, ruotsinmestaruusmitaleita sekä 25 SM-kultamitalia. Katie on ollut myös viitenä peräkkäisenä vuonna Feifin ”Good and Harmonious riding” -listalla. Hän on saanut SRL:n mestariratsastajamerkin 2015. Vuonna 2018 Suomen islanninhevosyhdistys palkitsi Katien ”Vuoden ovaalibaanaratsastaja” ja ”Vuoden passiratsastaja” – palkinnoilla sekä ”Vuoden Gaedingakeppni-ratsastaja” -kunniamaininnalla.

Katie on viimeiset neljä vuotta kuulunut lajinsa maailman kärkeen ja tällä hetkellä hän kilpailee kolmella hevosella aivan huipputasolla. Marraskuussa 2018 Katie voitti lajin ensimmäisen World Cup -kilpailun Friends-areenalla Ruotsissa Sweden International Horse Show’ssa hevosellaan Smári. He saavuttivat upeat pisteet 8.61. Kilpailu lähetettiin suorana Ruotsin televisiossa ja sitä katsoi yli 220 000 ihmistä.

Katien saavutuksia maajoukkueessa:

1998 osallistui SM-kilpailuihin ensimmäisen kerran hevosella Loftur frá Sydri-Úlfsstöðum.

2002 edusti Suomea ensimmäisen kerran hevosella Gáski frá Furustödum PM-kilpailuissa Suomessa.

2004  voitti junioreiden kultaa, hopeaa sekä pronssia hevosella Viljar frá Skardi PM-kilpailuissa Ruotsissa.

2006 voitti nuorten hopeaa Viljar frá Skardin kanssa PM-kilpailuissa Tanskassa

2007 voitti nuorten kultaa, hopeaa sekä pronssia MM-kilpailuissa Hollannissa Viljar frá Skardin kanssa.

2008 edusti Suomea PM-kilpailuissa Norjassa lainahevosella Hrimbakur frá Hólshusum ja sijoittui kymmenen parhaan joukkoon.

2009 nuorten 4. sija MM-kilpailuissa Sveitsissä hevosella Bjartur frá Mosfellsbae.

2010 edusti Suomea PM-kilpailuissa Suomessa hevosella Bjartur frá Mosfellsbae ja sijoittui kymmenen parhaan joukkoon.

2011 nuorten 6. sija MM-kilpailuissa Itävallassa hevosella Bjartur frá Mosfellsbae

2012 edusti Suomea PM-kilpailuissa Ruotsissa hevosella Smári från Askagården.

2013 Top 20 MM-kilpailuissa Saksassa hevosella Smári från Askagården.

2014 edusti Suomea Pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa Tanskassa hevosella Smári från Askagården ja sijoittui top 20.

 2015 MM-pronssia T1 luokassa hevosella Smári från Askagården

2016 edusti Suomea PM-kilpailuissa Norjassa hevosella Drós frá Kuuma sekä Halastjarna frá Vorsabae ja sijoittui viidentoista parhaan joukkoon molemmilla hevosilla.

2017 15. sija MM-kilpailuissa Hollannissa Drós frá Kuuman kanssa

2018 6. sija A flokkur-luokassa PM-kilpailuissa Ruotsissa hevosella Máni frá Hvoli ja 15. sija Simon frá Efri-Raudalaekin kanssa F1 luokassa.