Peruskurssin järjestäminen

Järjestäjän ohjeet


SRL:n vammaisratsastuksen peruskurssin järjestäjinä voivat liiton ja alueiden lisäksi toimia myös SRL:n jäsenseurat ja -tallit sekä sovitusti myös muut tahot, esimerkiksi hevosalan oppilaitokset.

Kurssin järjestäminen ei ole kovinkaan monimutkaista, joten sitä kannattaa harkita, jos omasta tallista tai seurasta löytyy useampia peruskurssille tulijoita. Tällöinkin kannattaa kutsua osallistujia mukaan myös muualta, sillä vuorovaikutus on iso osa kurssin antia.


Kurssin suunnittelu ja toteutus

Kurssin päivämäärä ja paikkakunta on hyvä sopia ja tiedottaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kurssin tarkempi suunnittelu on hyvä aloittaa viimeistään paria kuukautta ennen suunniteltua kurssipäivää. Samalle kurssille mahtuu mukaan korkeintaan 16 henkilöä.

1. Ota yhteyttä
- Ota yhteyttä SRL:on Hanna Talvitiehen (hanna.talvitie@ratsastus.fi, p. 040-507 8873), niin kartoitetaan jo sovittu kurssitarjonta päällekkäisyyksien välttämiseksi.
- Tämän jälkeen ota yhteyttä kouluttajaan. Tässä vaiheessa kannattaa olla 2-3 ehdotusta sopivasta kurssipäivästä, jotta sekä kouluttajalle että järjestäjälle sopivan päivämäärän löytyminen olisi helpompaa.

2. Valitse koulutustila
- Pöytä- ja istumatilaa kaikille kurssilaisille.
- Käytettävissä nettiyhteys, videotykki ja fläppitaulu.
- Rauhallinen tila, jolloin kurssiin keskittyminen onnistuu hyvin.
- Miellyttävät olosuhteet: lämmin, toimiva ilmanvaihto.
- Hyvät kulkuyhteydet helpottavat kurssille osallistumista.
- Mielellään pienempiä, erillisiä tiloja ryhmätöiden tekemiseen.
- Yöpymismahdollisuus joko kurssipaikassa tai sen lähettyvillä.
- Talli lähettyvillä, jossa voidaan tehdä käytännönharjoituksia hevosten kanssa.

3. Ruokailu
- Kurssilla pitää olla ruokailut ja välipalat/kahvitukset joko kurssipaikassa tai sen välittömässä läheisyydessä, ja sisällyttää ruokailukulut koulutuksen hintaan.

4. Kurssin pituus
- Kurssi on viikonloppukurssi pe-ilta-su-iltapäivä (n. 20*45 minuuttia).

5. Kurssin ajankohta
- Kurssin ajankohtaa miettiessä on hyvä huomioida mahdolliset muut tapahtumat ja koulutukset, yleiset juhlapyhät sekä koulujen loma-ajat.

6. Hevosten käyttö ja käytännönharjoitukset
- Kurssilaisten kanssa tehdään käytännönharjoituksia tallissa ja ratsain kahtena päivänä. Hevosia tulee olla käytettävissä yksi aina kolmea kurssilaista kohti.
- Viimeisenä kurssipäivänä tehdään käytännönharjoitus, jolloin paikalla tulee olla aloittelevia vammaisratsastajia (noin kolmasosa kurssilaisten määrästä). Jos tallilla ei ole valmiina sopivaa ryhmää, sellaista voi tiedustella esimerkiksi läheisistä asuntoloista, työkeskuksista tmv.
- Hevosten tulee olla vammaisratsastukseen soveltuvia.
- Sovi kouluttajan kanssa käytännönharjoituksen aikataulusta, hevosten määrästä sekä tarvittavista varusteista. Kurssin järjestäjä sopii hevosten käytöstä talliyrittäjän/hevostenomistajien kanssa.

7. Kurssikutsu
- Kurssikutsu on lähetettävä SRL:lle viimeistään kuukautta ennen viimeistä ilmoittautumispäivää. Viimeinen ilmoittautumispäivämäärä kannattaa sopia joko kurssitilan vuokraehtojen mukaisesti (huomioiden mm. peruutusehdot) tai viimeistään kaksi viikkoa ennen kurssin alkua, jotta materiaalitoimitukset ehditään hoitamaan ennen kurssia kuntoon.
- Kurssille laaditaan kurssikutsu, jonka laatimisessa voi hyödyntää esimerkiksi vammaisratsastuksen tapahtumakalenterista löytyviä peruskurssin kutsuja. Kutsun voi muotoilla myös itse, kunhan siinä on ainakin seuraavat tiedot:
* Kurssin nimi, kurssipaikka, osoite sekä tarvittaessa ajo-ohjeet.
* Päivämäärä ja kellonaika.
* Kouluttajan nimi.
* Kurssin pääsyvaatimukset (Vammaisratsastuksen peruskurssilla vähintään 14-vuoden ikä sekä tyydyttävät ratsastus- ja hevostaidot).
* Kurssin sisältö (vinkkejä esim. SRL:n sivuilta ja kouluttajalta).
* Kenelle ja millä tavoin ilmoittaudutaan sekä viimeinen ilmoittautumispäivä. Ilmoittautumisen yhteydessä osallistujilta pyydetään seuraavat tiedot: osallistujan nimi, yhteystiedot, jäsenseura sekä erityisruokavaliot ruokailun järjestämistä varten.
* Kurssimaksu ja mitä se sisältää sekä miten maksu suoritetaan. Kannattaa mainita myös koulutukseen sisältyvät materiaalit.
* Peruutusehdot (esimerksiksi "Sitovat ilmoittautumiset. Kurssimaksu palautetaan/jätetään laskuttamatta vain lääkärintodistusta vastaan, jos peruutuksen tapahtuessa kurssin alkuun on alle kaksi viikkoa.")
* Kurssin järjestäjä.
* Yhteyshenkilön nimi, puhelinnumero sekä sähköpostiosoite.
* Mahdollinen vähimmäisosallistujamäärä. Kurssin järjestäjä voi määritellä halutessaan vähimmäismäärän, jos esimerkiksi kustannukset tätä vaativat. Maksimiosallistujamäärä on 16 henkilöä.

- Lähetä kurssikutsu SRL:on Hanna Talvitielle (hanna.talvitie@ratsastus.fi).
- Kurssikutsu julkaistaan SRL:n internetsivujen tapahtumakalentereissa sekä tiedotetaan koulutuksesta mahdollisuuksien mukaan myös sähköisessä seuratiedotteessa ja tarpeen mukaan esimerkiksi SRL:n Facebook-sivuilla.
- Välitä kurssikutsua eteenpäin myös omia tiedotuskanaviasi henkilöille, joita kurssi voisi kiinnostaa.

8. Kurssin järjestämisestä aiheutuvat kulut ja niiden hoitaminen
- Kouluttajapalkkio on 400 e/kurssi/kouluttaja. Peruskurssilla on kaksi kouluttajaa.
- Kouluttajien matkat, päiväraha sekä kurssiin kuuluvat ruokailut. Matkakustannukset korvataan SRL:n kouluttajille noudattaen valtion matkustussääntöä. Kouluttaja laskuttaa matkakustannukset ja päivärahat suoraan järjestäjältä. Lisätietoja matkakustannuksista.
- Kurssin järjestäjä maksaa mahdollisuuksien mukaan itse koulutuspalkkion suoraan kouluttajalle kouluttajan lähettämää laskua vastaan. Tarvittaessa SRL auttaa järjestäjiä palkanmaksussa, ja laskuttaa palkan sitten järjestäjältä.
- Kurssitilan vuokra ja ruokailukustannukset.
- Kurssimateriaali 10 €/hlö. Kurssimateriaali sisältää mm. Vammaisratsastus-oppaan. SRL laskuttaa kurssin jälkeen lähetetyt kurssimateriaalit järjestäjältä. Jos kurssille tulee peruutuksia, ja materiaalia jää yli, huolehtii kouluttaja materiaalien palatuksen SRL:on. Palautettuja kurssimateriaaleja ei laskuteta järjestäjältä.

9. Kurssimaksu
- Kurssimaksun suuruuden päättää koulutuksen järjestäjä, ja se riippuu aiheutuvista kustannuksista.
- Kurssimaksu on ollut keskimäärin noin 200-400 euroa sisältäen koulutuksen, materiaalit, majoituksen sekä ruokailut.
- Järjestäjän kannalta on helpointa, jos kurssimaksu pitää maksaa järjestäjän tilille kurssikutsussa ilmoitettuun päivämäärään mennessä, jolloin vältytään käteisen rahan käsittelemiseltä ja vaihtorahojen hoitamiselta sekä kuittirumbalta.

10. Kurssimateriaalin tilaus
- Kurssimateriaalit tilataan SRL:sta Hanna Talvitieltä (hanna.talvitie@ratsastus.fi, 040-507 8873) heti ilmoittautumisajan päätyttyä, noin kaksi viikkoa ennen kurssipäivää.
- Materiaalitilauksen tekee kurssin järjestäjä. Ilmoita materiaalitilauksen yhteydessä osallistujamäärä sekä osoite, mihin materiaali toimitetaan.

11. Järjestäjän yhteyshenkilö
- Hoitaa käytännönjärjestelyt sekä yhteydenpidon kouluttajaan, SRL:on sekä kurssilaisiin.

- Kouluttajan kanssa:
* Päättää kurssin ajankohdan.
* Ilmoittautumisajan päätyttyä toimittaa kouluttajalle osanottajalistan.
* Sopii käytännönasiat kurssitilaan liittyen: aikataulut, opasteet, avaimet, käytettävissä olevat tilat ja välineet, ruokailut, hevosten käyttöön liittyvät asiat.

- SRL:n kanssa
* Kartoitetaan muu kurssitarjonta / mietitään sopiva ajankohta.
* Kurssikutsun toimittaminen.
* Materiaalien tilaaminen.
* Kouluttajapalkkion maksu mikäli se hoidetaan SRL:n kautta.

- Kurssilaisten kanssa
* Vastaa tiedusteluihin.
* Ottaa vastaan kurssilaisten ilmoittautumiset ja vahvistaa osallistumiset.
* Lähettää ilmoittautumisajan jälkeen "Tervetuloa kurssille" -sähköpostin, jossa kerrotaan tarkempi aikataulu ja tarkempi paikka missä kurssi aloitetaan. Viestissä muistutetaan myös tarvittavista varusteista: mm. talliin/ratsastukseen sopiva vaatetus, kynä, paperia ja halutessaan muita muistiinpanovälineitä.

- Kurssipäivänä
* Laittaa opasteet kurssitilaan.
* Varmistaa, että koulutustila on kunnossa ja videotykki sekä nettiyhteys toiminnassa.
* Huolehtii mm. ruokailujen toimivuudesta ja muista käytännönasioista.,
* Jos kurssimaksu peritään käteisellä, ottaa maksut vastaan ja huolehtii rahoista ja kuiteista.
* Päästää kouluttajan kurssitiloihin ennen kurssin alkua (n. ½-1 h, riippuen mitä kouluttajan kanssa on sovittu) .

Lisätietoja koulutuksen järjestämisestä antavat kouluttajat sekä SRL:n vammaisratsastuskoordinaattori Hanna Talvitie, hanna.talvitie@ratsastus.fi, 040-507 8873.